استخراج معادن طلا | روش استخراج روباز و زیر زمینی

روشهای استخراج معادن طلا

فهرست مطالب

استخراج سنگ معدنی طلادار از معادنی که اکتشافات آنها بطور کامل به اتمام رسیده است با توجه به اطلاعات زمین شناسی و معدنی که از طریق عملیات اکتشافی حاصل شده طراحی می گردد.

 شکل توده یا رگه ماده معدنی در دل زمین در پایان اکتشافات تکمیلی مشخص و موقعیت آن در ابعاد مختلف سطحی و عمقی معین میشود در صورتی که معدن از دو بخش زون اکسیده و سولفیدی تشکیل شده باشد و می توان استخراج طلا از بخش اکسیده را به روشی مجزا از روش مورد نظر جهت استحصال طلا از سنگهای سولفیدی در نظر گرفت.

لذا با توجه به اطلاعات موجود طرح لازم و مناسب جهت معدن مورد نظر تهیه می شود.

روش های استخراج از معدن طلا

استخراج معادن عموماً به یکی از دو طریق روباز Openpite و زیر زمینی Underground انجام می گیرد .

در ادامه به معرفی هر یک از این روش های استخراج طلا از معادن می پردازیم:

1- روش استخراج روباز openpite

روش استخراج طلا از معدن روباز

این روش در مورد ذخائری که دارای ضخامت قابل ملاحظه بوده و در قسمت سطح زمین نیاز به خاکبرداری و باطله برداری زیادی نداشته باشد به کار برده میشود برای استخراج سنگ معدن معمولاً معدن را به صورت پلکانی باز میکنند. (معدن طلای چاه خاتون موته – اصفهان)

 باز کردن معدن و ایجاد پله ها در صورت نرم بودن طبقات تشکیل دهنده سنگ معدن به وسیله بلدوزر انجام می پذیرد در این حالت پس از آماده شدن پله ها استخراج و بهره برداری ماده معدنی به وسیله بلدوزر و ماشین آلات بارگیری و حمل و نقل کننده مواد معدنی و در بعضی موارد به وسیله ماشین آلات مدرن و بهره گیری از نوار نقاله صورت میگیرد.

 در موادی که طبقات تشکیل دهنده ماده معدنی از سنگهای سخت و سیلیسی باشد استخراج و بهره برداری ماده معدنی به وسیله حفر چالها و آتشباری به وسیله مواد آتش زا انجام می گیرد. 

روشهای استخراج معادن روباز از نظر نوع و ارتفاع پله ها به انواع مختلفی تقسیم بندی میشوند که هر یک به نام روش خاصی نامگذاری میشوند.

2- روش استخراج زیر زمینی Underground

روش استخراج طلا از معدن زیر زمینی

 روش استخراج زیر زمینی در مورد ذخائری که دارای ضخامت قابل ملاحظه نبوده و در قسمتهای عمقی زمین قرار گرفته و برای رسیدن به ماده معدنی نیاز به باطله برداری زیادی دارد بکار برده می شود. 

روشهای زیر زمینی عموماً به دو دسته تقسیم میشوند یکی روشهای استخراج زیر زمینی با استفاده از حفر تونلهای استخراجی دوم روشهای استخراجی زیر زمینی با استفاده از حفر چاههای استخراجي است.

استخراج معادن طلا با استفاده از تونلهای استخراجی

این روش در مواردی به کار می رود که معدن از نظر توپوگرافی به حالت کوهستانی و تپه ماهورهای مرتفع باشد که افراز لازم جهت حفر تونل را داشته باشد در این حالت در افقهای مختلف اقدام به حفر تونلهای استخراجی مناسب میشود در صورت وجود تونلهای اکتشافی در داخل ماده معدنی و مناسب بودن آنها برای انتخاب در طرح استخراج معدن ضمن گشاد کردن تونلها و اقدام در مورد نگهداری آنها از وجود همین تونلها به عنوان تونلهای استخراجی استفاده می شود.

در بعضی موارد که ضخامت رگه طلادار حدود چند ده سانتیمتر بوده اما از نظر عیار طلا به میزانی است که استخراج و بهره برداری آن مقرون به صرفه می باشد و از نظر مورفولوژی هم به نحوی است که استخراج آن بایستی به طریقه زیر زمینی و با استفاده از حفر تونلهای استخراجی صورت گیرد اجباراً برای استخراج این رگه کم ضخامت لازم است تونلهایی با سطح مقطع چند متر مربعی حفر شود تا تنها همین رگه کم ضخامت را

استخراج کرد.

استخراج معادن طلا با استفاده از چاههای استخراجی

این روش در مواردی به کار میرود که معدن از نظر توپوگرافی طوری نیست که بتوان برای استخراج ماده معدنی از حفر تونلهای استخراجی استفاده کرد مثلاً در مواقعی که ذخایر مورد نظر در زیر زمین در یک ناحیه مسطح (دشت) قرار گرفته و همچنین مواقعی که ذخیره آن قسمت از معدن که در قسمتهای مرتفع واقع بوده استخراج شده و نوبت به ذخایر پایین تر از افق تونلهای استخراجی رسیده

است در این حالتها از وجود حفر چاههای قائم و مورب استفاده می شود. در مورد چاههای مورب این گونه چاهها به نحوی طراحی می شود که رگه یا توده ماده معدنی را در اعماق قطع کرده و سپس از افقهای مختلف تونلهای افقی حفر می شود که با استفاده از این تونلها ماده معدنی استخراج و از طریق چاه به بیرون از معدن حمل می شود.

در مورد چاههای قائم هم طراحی به نحوی صورت می پذیرد که چاه در محل مناسبی نسبت به توده ماده معدنی به صورت قائم حفر شده سپس در افقهای مختلف از داخل چاه تونلهای افقی استخراجی ایجاد میشود در این حالت هم عمل استخراج با استفاده از تونلهای افقی انجام و ماده استخراج شده از طریق چاه قائم به بیرون از معدن حمل می شود.

متناسب با چاههای قائم و مورب ماشین آلات استخراج و باربری معدنی نصب و مورد استفاده قرار می گیرند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید